Commissie geeft Bulgarije goed rapport

Bulgarije krijgt een goed rapport voor zijn hervormingen van de justitie en het bestrijden van de corruptie. Dat zegt de Europese Commissie bij de jaarlijkse evaluatie. Voor Roemenië valt het rapport van de commissie daarentegen wat tegen.

Boekarest boekt weinig tot geen vooruitgang, en moet zich herpakken, zegt de commissie. De Roemeense senaat heeft onlangs een wet aangenomen die de bevoegdheden van het anticorruptie-agentschap beperkt. Het agentschap zou niet langer het inkomen van ambtenaren mogen controleren. Het Grondwettelijk Hof heeft de wet wel geschorst zodat ze opnieuw moet bekeken worden.

Toch ziet de commissie geen enkele reden om Europees geld voor Bulgarije en Roemenië in te houden. De Europese Commissie heeft wel een reeks aanbevelingen voor de twee landen.

De Roemeense president Traian Basescu (foto) heeft de EU verzekerd dat zijn land wel degelijk de politieke wil heeft om justitie te hervormen en de corruptie te bestrijden. Het aannemen van de nieuwe wet noemde hij een "onvoorziene gebeurtenis".