De Chinezen mogen opnieuw googelen

China heeft de vergunning van het Amerikaanse internetbedrijf Google verlengd. "Google gaat ermee akkoord de Chinese wetten en regels te respecteren", stelt het Chinese ministerie van Industrie, Informatie en Technologie.

Google ligt al maanden met China in de clinch. De vergunning van het internetbedrijf kwam onder druk te staan nadat Google Chinezen automatisch had doorgestuurd naar de Googlepagina in Hongkong. Daardoor konden Chinese internetgebruikers meer te weten komen over onderwerpen die door de Chinese overheid streng worden gecensureerd.

Eind juni besloot Google echter weer te stoppen met het doorlinken, om te voorkomen dat het zijn licentie zou verliezen.

China verlengt nu de licentie, weliswaar onder voorwaarden. "Google zal geen enkele informatie aanbieden die de nationale veiligheid in het gedrang brengt, de nationale interesses schade berokkent, etnische haat stimuleert, verdachte informatie verspreidt en de sociale stabiliteit aan het wankelen brengt. Google zal ook geen pornografisch of gewelddadig materiaal aanbieden", luidt het.