De wereld door de ogen van een baby

Een natuurdocumentaire over baby’s. Dat idee lag twaalf jaar geleden aan de basis van "Babies", een film die het eerste levensjaar (of liever: van de eerste ademteug tot de eerste stapjes) van vier baby’s uit evenveel verschillende continenten en achtergronden naast elkaar legt.

Eigenlijk heet de film "Bébés", want hij werd geproduceerd door een groep Franse filmmakers.

Het oorspronkelijke idee kwam van de bekende acteur/schrijver/regisseur Alain Chabat, die tussen al zijn eigen projecten door ook films produceert met zijn bedrijfje Chez Wam.

Zij besloten "Babies" uit te besteden aan Thomas Balmès, een documentaireregisseur die graag films maakt met een internationale invalshoek. "Bosnia hotel" had het bijvoorbeeld over Keniaanse VN-soldaten in Bosnië, "A decent factory" over een westerse bedrijfsleider die een GSM-fabriek in China bezoekt en "Maharadjah burger" over de dollekoeienziekte in India.

"Geen ambitie om boodschap mee te geven"

De eerste opdracht waar Balmès voor stond, was om de gezinnen te vinden waarrond hij zijn film zou kunnen draaien. Verscheidenheid was belangrijk maar niet omdat hij een sociologisch portret wou maken.

"Het was zeker niet mijn bedoeling om elk detail tussen de vier culturen te vergelijken", zegt hij. "Ik heb niet de ambitie om een boodschap mee te geven. Ik ben geen postbode. Het was onze bedoeling om veel aanwezig te zijn en te wachten op de interessante momenten."

De keuze van de streken waar de baby’s opgroeien, had wel een duidelijke motivatie. In Namibië maken we kennis met een gezin dat hoegenaamd geen band heeft met de moderne wereld, in Mongolië zie je al technologie opduiken (bijvoorbeeld in het hospitaal), in San Francisco zitten we volop in de wereld die we als westerling kennen en Tokio vormt helemaal het summum, een neonwereld die bijna sciencefiction lijkt.

Wachten tot er iets gebeurt

Omdat Balmès op zoek was naar opvallende en sprekende beelden bestond zijn taak er vooral in dat hij moest wachten tot er iets gebeurde.

De gezinnen hadden hun toestemming gegeven om de (kleine) filmploeg een jaar lang in hun leven op te nemen, al bleken de Amerikaanse en Japanse ouders het daar moeilijker mee te hebben dan de Afrikaanse en Mongoolse.

Twee jaar lang reisde de regisseur de wereld rond, goed voor 400 uur film. Dat komt neer op gemiddeld een uur per dag, wat eigenlijk niet zo veel is. "Ik wou goed beeldmateriaal", legt hij uit, "en dat vraagt tijd. Soms wachtte ik twee of drie weken op het shot dat ik wou. Vooral de eerste tien maanden waren zwaar omdat die baby’s weinig anders deden dan slapen, eten of liggen. Zo gaat het nu eenmaal met documentaires."

Ruben Nollet

Babies (Fra)

regie: Thomas Balmès
release: woensdag 21 juli