Kris Dierckx mag blijven in Flanders House

De Vlaamse regering heeft Kris Dierckx aangewezen als vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in New York. Dierckx is sinds oktober 2009 waarnemend directeur van het Flanders House in New York.

Dierckx was al eens vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in het buitenland, maar dan in Genève. Hij nam de fakkel in New York eind 2009 over van Philip Fontaine die in opspraak was gekomen. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) heeft Dierckx sinds zijn aantreden als waarnemend directeur "de boekhouding op punt gesteld, een uitgebreid netwerk opgebouwd en werk gemaakt van een succesvolle programmatie".

De vroegere vertegenwoordiger Philip Fontaine werd beschuldigd van malversaties omdat hij via een eigen bedrijf onterecht voor tienduizenden euro's facturen heeft gestuurd naar Flanders House, onder andere voor het openingsfeest in februari 2009. Ook werd hem slecht management en een slecht personeelsbeleid verweten.

Flanders House zelf is ook niet onbesproken. Zo hangt er een stevig prijskaartje vast aan deze vertegenwoordiging. De huurprijs van de 44e verdieping van de prestigieuze New York Times Building, waar Flanders House gevestigd is, bedraagt 500.000 dollar per jaar.

Wat doet een Vlaams vertegenwoordiger in New York?

De taak van Kris Dierckx als Vlaamse vertegenwoordiger in New York is de economische, handels- en culturele betrekkingen tussen Vlaanderen en de VS te versterken. Dierckx krijgt het statuut van consulair ambtenaar bij het Belgisch consulaat-generaal. Bedoeling is op 1 september officieel van start te gaan.