Laatste ministerraad in Afrikaanse sferen

De ministers van de ontslagnemende regering zijn voor het laatst bijeengekomen voor het zomerreces. Voor de gelegenheid vindt de vergadering plaats in het Afrikamuseum in Tervuren.

Op de laatste ministerraad moesten nog heel wat technische en budgettaire beslissingen genomen worden. Een van de punten waarover een beslissing is gevallen, is de verdeling van 21,3 miljoen euro over de 32 prebandweerzones. De financiering van de brandweer is een van de belangrijke onderdelen in de hervorming van de dienstverlening.

In de nieuwe "prezones" moeten brandweerkorpsen van verschillende gemeenten samenwerken. Dankzij de schaalvergroting zou de dienst efficiënter moeten werken en de financiën beter besteed moeten worden. Nu de zones weten hoeveel geld ze krijgen, kunnen ze starten met de praktische organisatie.

Op de agenda stond ook het heikele punt over de kleuren van de nieuwe Europese nummerplaten. De keuze viel uiteindelijk op robijnrood en wit.

De laatste ronde?

Mogelijk was deze ministerraad de laatste voor deze regering, afhankelijk van het succes van preformateur Elio Di Rupo (PS) en zijn compagnon Bart De Wever (N-VA). De ontslagnemende ministers kijken relatief tevreden terug op de laatste 8 maanden van het regeringswerk. De meeste ministers zijn vooral tevreden over de stabilisering van de overheidsfinanciën.

Later op de dag komt ook het parlement nog voor een laatste keer samen voor de vakantie. De parlementsleden moeten dan de commissies benoemen en voorzitters kiezen voor Kamer en Senaat. André Flahaut van de PS is kandidaat-Kamervoorzitter, Danny Pieters van N-VA kandidaat-Senaatsvoorzitter.

Meest gelezen