Nummerplaten worden robijnrood en wit

Op de laatste federale ministerraad voor de vakantie hebben de ministers beslist om de nieuwe, Europese nummerplaten in robijnrode cijfers en witte achtergrond te maken. Zoals nu ongeveer, vergelijk de foto rechts (nieuwe nummerplaat), met de foto onderaan (huidige plaat).

De Europese nummerplaat zal iets breder zijn dan de huidige Belgische. Aan de linkerkant zal er een blauw vlak komen met de hoofdletter B van België en daarboven sterretjes in een cirkel, het symbool van Europa.

Aan de rechterkant komen 7 karakters: 1 indexcijfer, 3 letters en 3 cijfers. De eerste nummerplaten zullen allen beginnen met indexcijfer 1. Als alle combinaties (12.239.748) uitgeput zijn, wordt begonnen aan indexcijfer 2. Het indexcijfer 7 is gereserveerd voor vierkante nummerplaten (voor motors bijvoorbeeld), index 8 voor internationale nummerplaten en index 9 voor gepersonaliseerde platen.

De kostprijs van de nieuwe Europese nummerplaat bedraagt 20 euro. De aanvraag kan gebeuren aan het loket van de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV), via de website van de DIV of per post. De nummerplaat zal altijd thuis afgeleverd worden op een zelfgekozen adres en niet langer aan de loketten van de DIV. De tweede nummerplaat om vooraan te plaatsen, kan nog altijd door handelaars worden afgeleverd. Er zijn wel nieuwe, strengere eisen voor de kwaliteit van de platen.

Er is geen uiterste datum waarop iedereen de nieuwe nummerplaat moet hebben. Het is niet de bedoeling dat iedereen nu een nieuwe plaat aanvraagt. Wanneer u een nieuwe auto -al dan niet tweedehands- koopt en inschrijft bij de DIV, krijgt u een nieuwe nummerplaat. Ook als u uw nummerplaten kwijt bent, of ze zijn gestolen, krijgt u het nieuwe model.

Twee jaar discussie

De richtlijn over de nieuwe Europese nummerplaten bestaat al jaren, de kleuren konden de lidstaten zelf kiezen. Het Europese advies was een donkere kleur voor de letters op een lichte achtergrond. Al twee jaar lang discussiëren de ministers over die kleuren. Ontslagnemend staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe (CD&V) had voorgesteld om zwarte letters te gebruiken op een gele achtergrond.

Dat voorstel vonden de Franstaligen "te Vlaams" en dus had Schouppe voorgesteld om er een rood randje aan toe te voegen. Maar ook dat voorstel stuitte op scepticisme. Vooral de Franstalige christendemocraten lagen dwars. "Waarom veranderen?", vroeg Melchior Wathelet (CDH) bij de start van de ministerraad vandaag nog, "dat is een goeie vraag die zou kunnen worden gesteld".

Volgens premier Yves Leterme (CD&V) moest de verkeersveiligheid primeren. "Bij de huidige nummerplaten is dat een probleem. Het contrast tussen wit en rood is niet sterk genoeg voor de moderne technieken." Ook het advies van de politie, die een vergelijkende studie heeft uitgevoerd, was negatief voor de rood-witte platen.

De nummerplaten blijven desalniettemin rood en wit, alleen is het rood iets donkerder dan het huidige rood.