Ook paars-plus mislukt in Nederland

De piste van een zogenoemde paars-plus-regering in Nederland is definitief van de baan. VVD, de PvdA, D66 en GroenLinks hebben geen akkoord bereikt over een nieuwe regering omdat de onderhandelaars het niet eens raakten over de financiën.

De twee informateurs die een paars-plus-kabinet op de been moesten brengen, Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA), laten drie weken na de start van hun opdracht weten dat ze niet in hun opdracht zullen slagen. Op de archieffoto zie je de onderhandelaars. Van links naar rechts: Alexander Pechtold (D66), Marc Rutte (VVD), informateur Uri Rosenthal (VVD), Job Cohen (PvdA) en Femke Halsema (GroenLinks).

De vier partijen raken het niet eens over de financiën en de begroting, zo klinkt het bij VVD-kopman Marc Rutte en PvdA-lijsttrekker Job Cohen, de twee winnaars van de verkiezingen. De Nederlanders trokken op 9 juni naar de stembus. Het is nog niet duidelijk hoe het nu verder moet.

VVD-kopman Marc Rutte (kleine foto) pleit nu voor een middenkabinet met de partijen VVD, CDA en PvdA, maar daarover zei Job Cohen eerder al dat hij er geen heil in ziet.

Meest gelezen