"Antwerpen moet niet aan Vlaamse handje lopen"

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A, foto) wil dat grote steden zelf kunnen beslissen over de belangrijkste infrastructuurwerken op hun grondgebied. Dat heeft hij gezegd in zijn toespraak naar aanleiding van de nationale feestdag. Het stoort Janssens dat de beslissing over infrastructuurwerken nu vooral bij de Vlaamse overheid ligt.

"Als Vlaanderen vindt dat het groot genoeg is om niet aan het handje van de federale overheid te lopen, dan moet het begrijpen dat Antwerpen groot genoeg is om niet aan het Vlaamse handje te lopen", zei de burgemeester.

Janssens doelde met zijn toespraak vooral op het aanslepende dossier over de Oosterweelverbinding. De kwestie ligt nog steeds op de tafel van de Vlaamse regering, maar die heeft de knoop nog niet doorgehakt.

"We moeten durven nadenken over wie wat doet en over wie waarvoor verantwoordelijk is. De steden hebben minder adviserende en meer beslissende bevoegdheid nodig", zo vraagt Janssens.