"Jas Ceausescu herkend bij opgraving"

In Boekarest zijn de lichamen van de Roemeense ex-dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw opgegraven, om zekerheid te verkrijgen omtrent hun identiteit. De schoonzoon van Ceausescu zegt dat hij de jas herkend heeft die Ceausescu droeg bij zijn executie in 1989.

Ceausescu en zijn vrouw Elena Petrescu werden op 25 december 1989 terechtgesteld na de anticommunistische volksopstand. Daarna werden ze begraven op het militaire kerkhof van Ghencea, in het westen van Boekarest (archieffoto).

Althans, zo wordt beweerd. Onderzoekers willen met de opgraving van de lichamen uitsluitsel verkrijgen en de laatste mogelijke twijfels definitief verbannen. Er liep trouwens ook een proces over de authenticiteit van de graven, dat was aangespannen door de (inmiddels overleden) dochter van Ceausescu.

De onderzoekers hadden hun actie niet aangekondigd om pottenkijkers te vermijden. Het nieuws over de opgraving kwam als een verrassing voor de Roemenen.

Er zijn stalen genomen van de lichaamsresten, maar op de resultaten van de DNA-tests is het wellicht nog maanden wachten. De lichamen worden na het nemen van de stalen opnieuw begraven.

De schoonzoon van Ceausescu, die aanwezig was bij de opgraving, heeft wel al laten weten dat hij de jas heeft herkend die Ceausescu droeg bij zijn executie. "Ik heb de lichamen gezien, dat van mijn schoonvader was in een betere staat", zei hij. "De donkere jas van mijn schoonvader heb ik herkend. Er zaten gaten in, ook in de broek", verwees hij naar de executiekogels.