"Tsjaad zal Al Bashir niet arresteren"

De Soedanese president Omar Al Bashir (foto) is op bezoek in buurland Tsjaad. Het is zijn eerste buitenlandse bezoek sinds het ICC in Den Haag hem aanklaagt voor oorlogsmisdaden en genocide. In principe is Tsjaad verplicht om hem uit te leveren, zegt het ICC.

Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft vorig jaar een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Al Bashir wegens "oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid". Vorige week voegde het ICC ook "genocide" toe aan de beschuldigingen, een erg zware aanklacht voor een president in functie.

Het ICC zegt vandaag dat Tsjaad internationaal verplicht is om Al Bashir te arresteren en uit te leveren. Maar de minister van Binnenlandse Zaken legde dat naast zich neer. "Als Al Bashir gearresteerd wordt, dan zal dat niet in Tsjaad zijn", deelde hij mee.

Tsjaad en Soedan strijken de plooien glad

Vandaag zet Al Bashir dus voor het eerst sinds de aanklachten een voet op buitenlandse bodem. Hij wil vooral de banden met buurland Tsjaad aanhalen.

De relaties tussen Tsjaad en Soedan zijn al jaren erg slecht door het woelige conflict in de Zuid-Soedanese regio Darfoer, aan de grens met Tsjaad. "We hadden problemen in het verleden", zei Al Bashir in de hoofdstad N'djamena. "Maar nu is dat probleem opgelost, nu zijn we broeders."

Meest gelezen