Astronomen ontdekken extreem zware ster

Een team van Britse astronomen heeft een bijzonder zware ster ontdekt in het heelal. Volgens de wetenschappers kan deze ontdekking een beter inzicht geven over het heelal vlak na de oerknal.

De ster zou tot 300 maal zwaarder wegen dan de zon. Lang was aangenomen dat extreem grote sterren onder hun eigen gewicht zouden bezwijken. Het team van astronomen van de universiteit van Sheffield kon de ster waarnemen door een telescoop in Chili en door de ruimtetelescoop Hubble.

De ster is meer dan een miljoen jaar geleden ontstaan en is sindsdien al in omvang afgenomen. De wetenschappers hebben de monsterster de naam R136a1 gegeven. In de buurt van de zware ster bevinden zich nog meer gigantische sterren.

Ter vergelijking: mocht deze ster de plaats van de zon innemen, dan zou de uv-straling zo intens zijn dat er geen leven zou kunnen zijn op onze planeet.