CDH gaat in tegen denkspoor van Di Rupo

De Franstalige partij CDH zegt in een mededeling dat alle partijen die over de staatshervorming onderhandelen, ook mee in de regering moeten. Het CDH van voorzitster Joëlle Milquet (foto) gaat dus niet akkoord met het voorstel van Di Rupo om op twee sporen te werken.

Preformateur Elio Di Rupo (PS, kleine foto) bracht gisteren een tussentijds verslag over zijn opdracht uit bij de koning. Daarna stuurde hij een mededeling de wereld in. Hij zal vanaf nu op twee sporen werken.

Met de partijen waarmee hij aan een tweederdemeerderheid raakt, wil hij verder over het communautaire luik onderhandelen. Daarnaast voert hij gesprekken over een nieuwe regering en over sociaal-economische dossiers met minder partijen dan bij de communautaire onderhandelingen. Ecolo en Groen! zouden in dat scenario een staatshervorming steunen zonder mee in de regering te stappen.

CDH stuurde naar aanleiding van de nationale feestdag echter een mededeling rond waarmee de partij ingaat tegen het denkspoor van Di Rupo. Die tweesporenoptie is vooral bedoeld om een regering te vormen zonder de groene en de liberale partijen. De groenen zouden dan vanuit de oppositie wel de staatshervorming kunnen steunen. Maar CDH wil nu dat Ecolo in dat geval toch in de regering komt.

Ecolo zelf wil dan ook Groen! in de regering, maar dat is dan weer niet naar de zin van de Vlaamse onderhandelingspartners van de N-VA, CD&V en de SP.A.

De demarche van CDH is opmerkelijk, ook al omdat preformateur Di Rupo voortdurend hamert op discretie. Dinsdag deed Di Rupo nog een oproep om toegevingen te doen en een redelijk compromis te zoeken. Maar het CDH lanceert dus meteen al een schot voor de boeg.

Meest gelezen