Honderden dode pinguïns spoelen aan in Brazilië

In de Braziliaanse kuststaat São Paulo zijn de afgelopen dagen zeker 500 dode pinguïns aangespoeld op de stranden. Wetenschappers vermoeden dat de dieren omkwamen door ondervoeding.

In deze tijd van het jaar gebeurt het in die regio vaker dat 100 tot 150 levende pinguïns aan land komen. Dode dieren spoelen er echter zelden aan. Nu zijn er de afgelopen dagen al 500 dode dieren gevonden op de stranden. Wetenschappers zijn ongerust over de massale sterfte.

De Magelhaenpinguïns komen waarschijnlijk van Argentinië, Chili en de Falklandeilanden. Vermoedelijk zijn de dieren in zee gestorven aan ondervoeding. Na de autopsie van enkele dieren bleek dat hun maag telkens volledig leeg was.

Wetenschappers gaan nu na hoe het komt dat de pinguïns geen vissen meer vinden om te eten. Ze onderzoeken of de koudere temperaturen of sterkere stromingen de vissen minder talrijk hebben gemaakt. Maar meer waarschijnlijk is dat vissen schaars zijn geworden door de overbevissing in de regio, zo zeggen zeebiologen.