Museum betaalt 15 miljoen voor gestolen Schiele

Een Oostenrijks museum heeft 15 miljoen euro betaald om een schilderij van Egon Schiele in haar bezit te kunnen houden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stalen de nazi's het schilderij van de Joodse eigenares Lea Bondi Jaray.

Na de oorlog kwam het schilderij, "Portret van Wally" (foto), in het Leopold Museum terecht, zonder de oorspronkelijke eigenares daarvoor te vergoeden.

In 1998 werd het werk in beslag genomen in New York, toen het daar tentoongesteld werd in het Museum of Modern Art. De erfgenamen van Lea Bondi Jaray beweerden dat het schilderij gestolen was door de nazi's en eisten een vergoeding. De directie van het Leopold Museum zei dat ze het werk na de oorlog op legitieme wijze en in vertrouwen gekocht had van de toenmalige eigenaars.

De rechter gaf het museum ongelijk. De erfgenamen van Lea Bondi Jaray hebben nu 15 miljoen euro gekregen. "Gerechtigheid is geschied. Na meer dan 70 jaar wordt het onrecht dat Lea Bondi Jaray werd aangedaan erkend en tot op zekere hoogte vergoed", zeggen de erfgenamen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zetten de nazi's een systeem op om de Joden systematisch te beroven van hun bezittingen. Kunstwerken maakten daar een belangrijk deel van uit. Na de oorlog kwamen heel weinig kunstwerken terug in het bezit van de oorspronkelijke eigenaars of hun erfgenamen. Tot op vandaag wordt dit juridisch aangevochten.

Egon Schiele was controversieel

Egon Schiele was een Oostenrijkse expressionistische kunstenaar die leefde van 1890 tot 1918. Schiele had een relatie met Wally, die op het schilderij staat afgebeeld.

Het werk van Egon Schiele was erg controversieel. Sommige van zijn tekeningen en schilderijen zijn erotisch geladen afbeeldingen van jonge meisjes. In 1912 zat hij een celstraf uit omdat hij erotische schilderijen toonde op plaatsen die toegankelijk waren voor kinderen.

In 1918 nam hij deel aan een belangrijke tentoonstelling in Wenen met maar liefst 50 werken. Ook in Zürich, Praag, Dresden, Keulen en Parijs stelde hij tentoon. Hij stierf op 28-jarige leeftijd aan de Spaanse griep.

Het Leopold Museum in Oostenrijk heeft een van de belangrijkste en meest volledige collecties van Schiele.