Nationaal defilé met internationaal tintje

In het centrum van Brussel, op het Paleizenplein, is het nationaal defilé voorbijgetrokken. De koninklijke familie en verschillende politieke genodigden volgden de optocht vanop de eerste rij. Vanmorgen werd in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel al het Te Deum opgedragen.

Het defilé trok zich iets na 16 uur op gang, nadat ook koning Albert en koningin Paola als laatsten hun zitje op de koninklijke tribune hadden ingenomen. Eerder waren onder meer prins Laurent met prinses Claire en koningin Fabiola al aangekomen.

Bij de politieke genodigden waren onder meer minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, premier Yves Leterme en uiteraard minister van Defensie Pieter De Crem.

Een opvallende aanwezige was ook de kersverse Senaatsvoorzitter Danny Pieters van de Vlaams-nationalistische en niet meteen koningsgezinde N-VA. Hij is vandaag, als Senaatsvoorzitter, de eerste burger van het land. Hij moest de koning ook begroeten. "Ik doe mijn plicht", zei hij daarover. "Geen verdere commentaar."

Parade met internationale inslag

Het militaire defilé begon met een een delegatie van militairen uit de 27 Europese lidstaten. Voorop werd een grote Europese vlag gedragen, in het kader van het Belgische voorzitterschap (foto).

Er was ook veel applaus voor een grote delegatie van oud-strijders, in het kader van de 65e verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er stapten vertegenwoordigers mee van de landen die België hebben bevrijd.

De militaire parade was een lange stoet waarin ruim 1.500 mensen te voet meeliepen en 83 voertuigen meereden. Ook 45 helikopters en vliegtuigen maakten er deel van uit.

Er werd uitgekeken naar de nieuwe pantservoertuigen van het leger, die zich niet meer met rupskettingen maar op wielen voortbewegen, het symbool voor een mobieler Belgisch leger.

Ook een delegatie van de Belgische Special Forces, de elite-eenheid van het Belgische leger, reed mee. Dat is bijzonder, omdat de Special Forces het liever discreet houden. Ze toonden een prototype van de kleine Unimog-vrachtwagen, die is aangepast aan de hand van de ervaringen in Tsjaad.

Na de militaire volgde de burgerlijke parade. Ook die had een internationaal tintje, met onder meer een speciaal interventievoertuig van de Italiaanse politie, een Lamborghini.

In vergelijking met de vorige jaren waren de veiligheidsmaatregelen tijdens het defilé nog verscherpt. Vooral de controle op toegangskaarten verliep strenger. Ook de bedreigingen aan het adres van koningin Fabiola, al voor het tweede jaar op rij, werden ernstig genomen.

Politici haasten zich kathedraal in

Zoals elk jaar hebben de koninklijke familie en vertegenwoordigers van de regering vanmorgen het Te Deum bijgewoond, de traditionele viering ter gelegenheid van de nationale feestdag. Op de trappen van de kathedraal kregen koning Albert en de andere leden van de koninklijke familie een warm applaus van het talrijk opgedaagde publiek.

De politici haasten zich dan weer de kathedraal in, beducht voor enige politieke uitspraak. Ook Europees president Herman Van Rompuy en Commissievoorzitter José Manuel Barroso waren aanwezig.

Het was trouwens het eerste Te Deum op 21 juli van de nieuwe aartsbischop André-Jozef Léonard. De aartsbisschop riep onder andere op tot een goede verstandhouding tussen alle burgers van het land.

Opendeurdag, vuurwerk

De nationale feestdag wordt vandaag nog op verschillende plaatsen in de hoofdstad gevierd. Op vele plaatsen in de hoofdstad zijn er bijzondere evenementen.

Op de Zavel demonstreert de Civiele Bescherming haar kunsten. Op verschillende plaatsen in en om het Warandepark toont het leger wat het allemaal in zijn mars heeft.

Ook de deuren van het parlement zijn weer open voor het publiek (foto: de Senaat). En aan het Justitiepaleis is er een politiedorp opgetrokken. Vanavond is er ten slotte ook nog vuurwerk op de Kunstberg.

Meest gelezen