Nieuw proces voor oud-premier Kosovo

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag eist een nieuw proces tegen de Kosovaarse oud-premier Ramush Haradinaj. Die werd in 2008 vrijgesproken voor misdaden tegen de mensheid die hij begaan zou hebben tijdens de oorlog in Kosovo.

Het tribunaal eist ook dat twee andere mannen opnieuw voor de rechter worden gesleept. Een andere man kreeg twee jaar geleden wel een veroordeling. Volgens voorzitter Patrick Robinson werden de getuigen geïntimideerd om niet tegen Haradinaj te getuigen. De oud-premier was aanwezig bij de uitspraak vandaag en werd meteen aangehouden. Een nieuwe datum voor het proces is nog niet vastgesteld.

Haradinaj was de leider van het Kosovaarse bevrijdingsleger UCK dat strijd leverde tegen het Servische leger. Nadien werd hij aangeklaagd voor misdaden tegen de mensheid, maar werd dus vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. De oud-premier bood zich toen zelf aan voor zijn proces.