Nieuwe sancties tegen Noord-Korea

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft nieuwe sancties afgekondigd tegen Noord-Korea. Clinton deed dit tijdens een opmerkelijk bezoek aan bondgenoot Zuid-Korea, waar ze de fel bewaakte grens bezocht.

De sancties, die vooral de top van het stalinistische regime in Pyongyang moeten treffen, dienen volgens Clinton "om de nucleaire proliferatie van Noord-Korea en andere illegale bewapening tegen te houden". Clinton maakte het nieuws bekend tijdens een bezoek aan bondgenoot Zuid-Korea. Samen met de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates bezocht ze de gedemilitariseerde zone die Noord- en Zuid-Korea van elkaar scheidt. Officieel verkeren beide landen nog steeds in staat van oorlog. Sinds 1953 is er een wapenstilstand tussen beide landen.

De relatie tussen de beide Korea's is de afgelopen maanden tot een dieptepunt gezakt na het zinken van een Zuid-Koreaans marineschip in maart. Volgens een internationaal onderzoek was het Noord-Korea dat het schip torpedeerde, maar Pyongyang ontkent in alle toonaarden. Met het bezoek wil de VS aantonen dat het achter zijn Zuid-Koreaanse bondgenoot staat. Later deze week houden Zuid-Korea en de VS gezamenlijke militaire manoeuvres in de Japanse en Gele Zee.

Meest gelezen