Uitvinder "zwarte doos" is overleden

In Australië is de uitvinder van de zwarte doos voor vliegtuigen overleden. David Warren was 85. Zijn vader was omgekomen bij een vliegtuigcrash toen hij 11 jaar was, wat hem er als wetenschapper mee toe aanzette om de zwarte doos te ontwikkelen.

De zwarte doos neemt een hele reeks vluchtgegevens op, onder meer de gesprekken in de cockpit. Als er zich een vliegtuigramp voordoet, kan er nog achterhaald worden wat er nog gezegd is voor de crash, en kan er dus duidelijkheid komen omtrent de oorzaak, al blijft na sommige vliegrampen de zwarte doos onvindbaar.

Warren werd in 1925 geboren in Australië. Toen hij amper 11 jaar oud was, kwam zijn vader om bij een vliegtuigongeluk. Warren werd onderzoekswetenschapper in Melbourne en ontwikkelde in 1956 het eerste prototype van een zwarte doos.

Het duurde evenwel nog jaren voor die aan belang won, en voor de vliegtuigmaatschappijen beseften hoe belangrijk de zwarte doos kan zijn. In 2002 kreeg hij de "Order of Australia", een van de hoogste onderscheidingen die burgers in Australië kunnen krijgen.

Meest gelezen