Di Rupo en De Wever zoeken "groene" formule

Preformateur Elio Di Rupo (PS) en N-VA-voorzitter Bart De Wever hebben de voorzitters van Ecolo en Groen! ontvangen. Onderwerp van gesprek was het opstellen van een formule waarin de groenen een staatshervorming kunnen steunen vanuit de oppositie.

De gesprekken kaderen in het zogenoemde "tweesporenbeleid" van de preformateur. Eerst wil Di Rupo een communautair akkoord over een staatshervorming en dan zal hij een regering proberen te vormen die de nodige besparingen zal doorvoeren in de komende jaren. Voor dat eerste heeft hij een tweederdemeerderheid nodig en daar knelt het schoentje. Naar alle waarschijnlijkheid krijgen we een regering met als sterke as PS en N-VA, aangevuld met SP.A, CD&V en CDH. Die formule heeft een meerderheid in de Kamer, maar geen tweederdemeerderheid.

Dagenlang probeerden De Wever en Di Rupo de Franstalige groenen van Ecolo te overtuigen om zonder de Vlaamse zusterpartij Groen! in een regering te stappen, maar dat bleek uiteindelijk niet mogelijk. Ecolo bleef vasthouden aan Groen! en zeker de N-VA wil naar verluidt geen deelname van Groen! aan de regering. Daarom dat men nu werkt aan een scenario waarin Ecolo en Groen! de staatshervorming mee helpen realiseren, zonder in de regering te stappen.

Daarover hebben Wouter Van Besien van Groen! en zijn Franstalige collega Jean-Michel Javaux met Di Rupo en De Wever gepraat. Over een deelname van de groenen aan de regering zou niet meer gesproken zijn.

Groen! niet akkoord met Milquet

Groen! herhaalde nog eens dat het bereid is om in zo'n formule mee te werken aan een staatshervorming. Daarmee gaat de partij niet in op de opmerkelijke mededeling die de Franstalige christendemocraten van het CDH gisteravond verspreiden. Voorzitster Joëlle Milquet wil dat de partijen die onderhandelen over een staatshervorming ook in de regering stappen.

Maar Groen! stapt niet mee in die redenering. "Als de andere partijen willen dat Groen! in de regering komt om zo een tweederdemeerderheid te hebben, is dat voor ons goed. Maar als de anderen dat niet willen en vragen om de staatshervorming vanuit de oppositie te steunen, is dat ook goed", laat Van Besien verstaan.