Excuses na onterecht ontslag zwarte ambtenaar

Het Witte Huis heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor het onterechte ontslag van een zwarte ambtenaar van het ministerie van Landbouw. Shirley Sherrod (foto), de ambtenaar in kwestie, was eerder deze week de laan uitgestuurd wegens "racistische uitspraken" die ze deed op een video. Maar die bleken uit hun context gerukt.

De bal ging begin deze week aan het rollen toen op de website van de oerconservatief Andrew Breitbart een van maart daterende videofilm verscheen. In de opname van iets meer dan twee minuten lang is te zien hoe Sherrod tijdens een toespraak op een vergadering van de burgerrechtenbeweging National Association for the Advancement of Colored People (NAACP) schijnbaar toegeeft dat ze 24 jaar geleden opzettelijk haar hulp aan een blanke boer had beperkt omdat hij blank was.

Uitgerekend op het moment dat president Barack Obama zijn hervorming van Wall Street afkondigde, trok het filmpje alle aandacht naar zich toe. Het Witte Huis besliste om Sherrod te ontslaan. Maar uiteindelijk bleek dat de uitspraken volledig uit hun context waren gerukt. In werkelijkheid duurde haar speech een half uur en uit de volledige opname blijkt dat Sherrod racistisch gedrag net wilde aanklagen en de goede verstandhouding tussen mensen met een verschillende huidskleur wilde promoten.

"Mevrouw Sherrod verdient excuses, zonder enige twijfel", verklaarde de woordvoerder van het Witte Huis tijdens een persconferentie. "Alle spelers hebben uitspraken gedaan zonder alle feiten te kennen", voegde hij eraan toe. Kort daarna kondigde minister van Landbouw Tom Vilsack aan dat hij met Sherrod heeft gepraat en zich heeft verontschuldigd. "Het was mijn beslissing en ik betreur dat ik ze gehaast heb genomen."