Hezbollah-leden beschuldigd van moord op Hariri

In Libanon zullen leden van de sjiitische militie Hezbollah terecht moeten staan wegens de moord op ex-premier Rafiq Hariri. Dat heeft Hezbollah-topman Nasrallah bevestigd.

In februari 2005 werd de gematigde ex-premier Rafiq Hariri gedood door een bomaanslag waarbij ook 22 andere mensen omkwamen. In die periode werden tal van anti-Syrische politici in Libanon vermoord.

Toen al werd vermoed dat Syrië of pro-Syrische bewegingen zoals Hezbollah achter de moorden zaten. Nu heeft Hezbollah-leider Hassan Nasrallah bevestigd dat leden van zijn organisatie terecht zullen moeten staan wegens de moord op Hariri.

Dat zou gebeurden voor het Speciale Tribunaal voor Libanon, dat op vraag van dat land is opgericht door de Verenigde Naties. Dat tribunaal zal nu de moorden zoals die op Hariri onderzoeken.

Libanon zelf is nog altijd verscheurd door een machtsstrijd tussen prowesterse en pro-Syrische groeperingen. Op dit ogenblik is de prowesterse premier Saad Hariri, de zoon van Rafiq Hariri, aan de macht.

Het hof wordt voorgezeten door de Italiaanse rechter Antonio Cassese. Ook de Belg Daniel Fransen maakt deel uit van het hof.