Houten versie van Stonehenge ontdekt

In Groot-Brittannië hebben archeologen op een kilometer van het monument Stonehenge een constructie ontdekt die opvallend veel gelijkt op de bekende prehistorische site. "Dit is de belangrijkste vondst in een generatie", luidt het.

Het gaat om een grote kring omringd door een gracht en waarin zich grote putten bevinden die ongeveer een meter breed zijn (foto) . Wetenschappers van de universiteit van Birmingham denken dat ooit grote houten palen in de putten zaten. Het team onderzoekers is bezig met een virtuele opgraving van het gebied rond het 2.400 jaar-oude Stonehenge. De houten versie werd op zo'n 900 meter ontdekt van de bekende site ontdekt.

"Dit is een zeer opmerkelijke vondst. Het verandert hoe we denken over Stonehenge. Het is de belangrijkste ontdekking in een generatie", zegt professor Vince Gaffney van de universiteit van Birmingham. "Lange tijd dacht men dat Stonehenge een uniek monument was in zijn omgeving, zonder evenknie". De nieuwe site heeft ongeveer hetzelfde grondplan als Stonehenge, wat er zou op kunnen wijzen dat Stonehenge onderdeel was van een breder geheel of dat er meerdere gelijkaardige monumenten bestonden.

Wat de precieze functie van Stonehenge was, is nog altijd voer voor discussie. Sommigen denken dat het een begraafplaats voor de toenmalige elite was, anderen denken aan een soort van tempel. Twee jaar geleden werden menselijke resten gevonden in Stonehenge, wat de eerste hypothese ondersteunt.

Klik hier voor een interactieve gids van de vondst.