IMF schrapt resterende schuld van Haïti

Het Internationaal Muntfonds (IMF) heeft alle schulden die Haïti nog heeft uitstaan bij het IMF geannuleerd en het land een nieuwe lening toegestaan. Dat moet de economische groei ondersteunen en hulp bieden bij de wederopbouw van het land, dat in januari werd getroffen door een zware aardbeving.

De raad van bestuur van het IMF heeft beslist de totale schuld van Haïti te schrappen, wat neerkomt op een kwijtschelding van 268 miljoen dollar. Tegelijkertijd heeft het IMF aan Haïti een nieuwe kredietmogelijkheid verschaft.

Haïti zou er gedurende drie jaar van gebruik kunnen maken. Het geld zou in schijven worden vrijgemaakt. Het zal Haïti de mogelijkheid bieden op termijn tot 60 miljoen dollar op te halen bij het Fonds.

De directeur-generaal van het IMF, Dominique Strauss-Kahn, riep de landen die hadden beloofd Haïti hulp te bieden, op "snel hun beloftes na te komen zodat de wederopbouw kan versnellen en dat de levenskwaliteit van de Haïtianen kan verbeteren, tegelijkertijd met de afname van de sociale spanningen".