Lubbers: "Even stap terug, niet terug naar af"

De Nederlandse koningin Beatrix heeft de voormalige premier Ruud Lubbers (CDA) aangewezen als nieuwe informateur. Ze heeft hem gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er nog zijn voor de vorming van een nieuwe regering.

Koningin Beatrix had gisteravond twee uur lang een onderhoud met de voormalige premier Ruud Lubbers. Ze raadpleegde hem over de situatie na de mislukte poging om tot een paars-pluscoalitie met de liberale VVD, het links-liberale D66, de socialistische PvdA en GroenLinks te komen. Ook de vorige informateurs, Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA), kwamen langs om eindverslag uit te brengen over de mislukte onderhandelingen.

Lubbers moet nu alle mogelijke meerderheidsvarianten bekijken en koningin Beatrix op zeer korte termijn informeren of deze mogelijkheden verder onderzocht moeten worden. Het is volgens Lubbers "even een stap terug", maar "niet terug naar af". Volgens hem is het goed dat "grondig gesproken wordt" met iedereen.

Lubbers was van 1982 tot 1994 premier van drie kabinetten, waarna hij werd opgevolgd door Wim Kok (PvdA). De CDA'er is sinds 1995 minister van staat.

Meest gelezen