Noord-Korea bijt van zich af

Noord-Korea haalt zwaar uit naar de Verenigde Staten en Zuid-Korea. De gezamenlijke militaire oefeningen die beide landen gaan houden, "zijn een bedreiging voor de vrede" aldus Pyongyang. Het regime is ook niet te spreken over de nieuwe sancties.

Gisteren kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton nieuwe sancties af tegen Noord-Korea tijdens een bezoek aan bondgenoot Zuid-Korea. Clinton is vandaag samen met haar collega's uit de regio op een top in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Op die top was ook een Noord-Koreaanse delegatie aanwezig. Een van de Noord-Koreanen, Ri Tong-il, gaf meteen kritiek op de nieuwe sancties die volgens hem niet in overeenstemming zijn met een eerdere verklaring van de Verenigde Naties.

Maar Ri Tong-il haalde vooral uit naar de militaire manoeuvres die de VS en Zuid-Korea dit weekend zullen houden in de Japanse en Gele Zee. Zo'n 20 schepen en onderzeeërs en tientallen jachtvliegtuigen zullen deelnemen aan de "war games" die vier dagen zullen duren. Met de oefeningen wil Amerika aantonen dat het stevig achter Zuid-Korea staat. De spanning tussen de beide Korea's is al maanden te snijden door het zinken van een Zuid-Koreaans marineschip. De VS en Zuid-Korea wijzen met een beschuldigende vinger naar Noord-Korea, maar Pyongyang blijft ontkennen.

Protest over "war games"

De kwestie werd besproken op de ASEAN-top, die Amerika en verschillende landen uit Zuid-Oost-Azië samenbrengt, waaronder dus ook Noord-Korea. "Deze militaire oefeningen vormen een bedreiging voor de vrede in de regio", aldus Ri Tong-il. Ook China heeft zijn bezorgdheid geuit over de oefeningen en wil niet dat ze plaatsvinden in de Gele Zee. Amerika zegt dat de bedoeling van de manoeuvres "puur defensief is". De omstreden "war games" beginnen zondag.