Obama bekrachtigt hervorming financiële sector

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de grootschalige hervorming van de Amerikaanse financiële sector bekrachtigd. De hervorming moet een herhaling van de kredietcrisis van het najaar van 2008 vermijden.

De ondertekening van de wet vormt een belangrijke politieke zege voor Obama, die van strengere regelgeving voor Wall Street een belangrijke prioriteit had gemaakt.

Tijdens een ceremonie in de Ronald Reagan Building in Washington zei Obama dat de hervorming een herhaling van het financiële drama zal vermijden en dat belastingbetalers niet langer moeten betalen voor de fouten van de financiële wereld. Hij stelde ook de verantwoordelijkheid van beleidsmakers in Washington aan de kaak.

De nieuwe wet versterkt de greep van de regering op de financiële sector, inclusief de hefboomfondsen en derivatenmarkten. De wet biedt de overheid ook bijkomende mogelijkheden om tussenbeide te komen wanneer het faillissement van een financiële instelling een domino-effect dreigt te sorteren.