Ook China krijgt af te rekenen met olieramp

In het noordoosten van China drijft een olievlek van zo'n 430 vierkante kilometer voor de kust. Bijna 1,5 miljoen liter olie is in zee gestroomd nadat een pijpleiding was ontploft in de haven van Dalian, een belangrijke invoerhaven van olie.

Het lek ontstond na de ontploffing van een pijpleiding en de daaropvolgende brand die meer dan 15 uur woedde. Honderden boten worden ingezet om de olie op te ruimen. Daarbij is een man overboord geslagen en verdronken in de olie. Volgens de Chinese overheid is de olievlek een ernstige bedreiging voor de waterkwaliteit en voor het "maritieme leven".

Hoeveel olie er precies in zee is gelekt, is niet helemaal duidelijk, maar volgens de Chinese televisie gaat het om 1,5 miljoen liter. Volgens de overheid stroomt er nu geen olie meer in zee. Volgens de milieuorganisatie Greenpeace is de olievlek op bepaalde plaatsen tot 20 centimeter dik.

Ter vergelijking: bij het olielek in de Golf van Mexico is 97 à 184 miljoen liter olie in zee terechtgekomen.