Tutu trekt zich terug uit het openbare leven

In Zuid-Afrika heeft voormalig aartsbisschop Desmond Tutu besloten om zich terug te trekken uit het openbare leven. De 78-jarige Nobelprijswinnaar voor de Vrede in 1984 wil zich voortaan toespitsen op zijn familie.

"Ik denk dat ik alles heb gedaan wat ik kan en dat ik nu tijd nodig heb voor die dingen die ik altijd heb willen doen", zo zei de voormalige aartsbisschop van de Anglicaanse kerk in Kaapstad. "In plaats van mooi oud te worden en thuis met mijn familie te lezen, te schrijven, te bidden en te denken, heb ik te veel van mijn tijd doorgebracht in luchthavens en hotels."

"Het is nu tijd om te vertragen, rooibosthee te drinken met mijn geliefde vrouw in de namiddag, naar het cricket te kijken en om op reis te gaan om mijn kinderen en kleinkinderen te bezoeken, in plaats van conferenties, conventies en campussen."

Tutu zal voortaan slechts een dag per week werken voor "The Elders", een organisatie die voormalige leiders en Nobelprijswinnaars verenigt en die bemiddelt bij conflicten.

Anti-Apartheid

Desmond Tutu is de man die Zuid-Afrika als eerste een "regenboognatie" noemde om de verschillende culturen te prijzen. 

In 1984 kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede en hij gebruikte zijn internationale status om meer druk te zetten op het Apartheidsregime. Tutu was een van de leiders van de campagne voor internationale sancties tegen Zuid-Afrika en was een van de weinige oppositiestemmen in het land zelf, de meeste andere opposanten waren gevangengezet of opereerden vanuit het buitenland. 

In de turbulente laatste jaren van de Apartheid en de overgang naar een meerderheidsregering was hij alomtegenwoordig. Na de overgang naar een meerderheidsbewind leidde hij twee jaar lang de Waarheids- en Verzoeningscommissie, waar mensen getuigenissen aflegden over moorden, folteringen en andere wreedheden onder het Apartheidsregime.