Venezuela verbreekt relaties met Colombia

Venezuela verbreekt de diplomatieke betrekkingen met zijn buurland Colombia, nadat dat land opnieuw beschuldigingen geuit had. Dat heeft de Venezolaanse president Hugo Chavez vandaag aangekondigd op een persconferentie in het presidentiële paleis.

Het besluit van Caracas komt er nadat Bogota opnieuw met de aantijging was gekomen dat Venezuela onderdak biedt aan leiders van de linkse Colombiaanse guerrillabewegingen FARC en ELN.

Vorige week had Bogota uitgepakt met een lijstje van vijf FARC- en ELN-leiders die zich in Venezuela zouden bevinden. Vandaag herhaalde Colombia die beschuldiging op een door Bogota bijeengeroepen vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De Colombiaanse afgevaardigde had het nu zelfs over "wel 1.500 guerrillero's" in "zeker tien kampen".

De beschuldigingen aan het adres van Venezuela zijn een soort afscheidsgeschenk van aftredend president Alvaro Uribe. Zij zorgen er voor dat ook onder Uribe's opvolger Juan Manuel Santos, die op 7 augustus de eed aflegt, niets aan de zure betrekkingen tussen het pro-Amerikaanse Colombia en het socialistische Venezuela wordt veranderd.