Voedsel in gevangenis Tilburg is aandachtspunt

België en Nederland zijn tevreden over de samenwerking rond het gebruik van de gevangenis van Tilburg voor de opvang van Belgische gedetineerden. Dat blijkt uit een eerste evaluatie van het Tilburgproject. De voeding en de kantine blijven wel aandachtspunten.

De gevangenis van Tilburg werd door ons land officieel in gebruik genomen op 2 februari 2010. Het gaat om een voorlopige oplossing voor de overbevolking in de Belgische gevangenissen. De conventie over de huur van de Tilburgse strafinrichting loopt tot eind 2012. Op dit moment zijn alle 500 plaatsen in Tilburg ingenomen door Belgische gedetineerden.

Uit een eerste evaluatie blijkt nu dat de samenwerking vlot verloopt en dat er geen noemenswaardige problemen zijn. België en Nederland beschouwen het Tilburgproject tot nu toe als geslaagd.

Toch zijn er twee aandachtspunten. De Belgische gedetineerden zijn gewoon dat hun maaltijden bereid worden in een gaarkeuken, maar in Nederland werken ze met de formule "ontkoppeld koken": gedetineerden krijgen dan dagelijks een vacuüm verpakte maaltijd die ze zelf opwarmen in hun microgolfoven, wat enige aanpassing vergt. Nederland zal ook het aanbod in de kantine uitgebreiden.

Eind dit jaar komt er een tweede evaluatie van het Tilburgproject.
 

Meest gelezen