Zoo start met kweekprogramma komodovaranen

De Antwerpse zoo start met een kweekprogramma voor komodovaranen, de grootste hagedissoort ter wereld. In de Zoo is een vrouwelijk dier aangekomen van 2,20 meter lang en 21 kilo zwaar.

Er leven slechts 43 komodovaranen in de Europese dierentuinen. "Dankzij de inzet van de Antwerpse dierentuin in kweekprogramma's van bedreigde reptielensoorten en de mooie resultaten, krijgen we de kans als een van de weinige dierentuinen in Europa een kweekkoppel te houden", zegt Ilse Segers van de Zoo.

De vrouwelijke komodovaraan Keli komt uit de zoo van Colchester, in Groot-Brittannië, en krijgt als partner het mannetje Jaka, dat 1,50 meter meet en 11 kilo zwaar is. Bij een geslaagde bevruchting kan het vrouwtje tot dertig eieren leggen.

In de natuur leven komodovaranen solitair. De dieren worden tot 3 meter lang. Ze hebben een gifklier en hun beet kan dodelijk zijn, mede door de bacteriën in hun bek. Een volwassen komodovaraan heeft geen natuurlijke vijanden. De komodovaraan komt enkel voor op een aantal Indonesische eilanden; er leven zo'n 6.000 exemplaren in het wild.

Meest gelezen