"70% minder buitenlandse investeringen"

België heeft vorig jaar 70 procent minder buitenlandse investeringen aangetrokken. Dat blijkt uit het World Investment Report van de Conferentie voor Handel en Ontwikkeling van de Verenigde Naties (Unctad) en staat te lezen in De Morgen.

Ons land trok vorig jaar 34 miljard dollar (26,3 miljard euro) aan buitenlandse investeringen aan, slechts evenveel als in 2005. In 2008 was België nog goed voor 110 miljard dollar (85,2 miljard euro). Het jaar daarvoor piekten de buitenlandse investeringen zelfs tot 118 miljard dollar.

Door de terugval in investeringen zakt ons land van de tweede naar de tiende plaats in de internationale rangschikking. Stonden in 2008 alleen de Verenigde Staten voor België, dan moest ons land vorig jaar ook China, Frankrijk, Hongkong, het Verenigd Koninkrijk, Rusland, Duitsland, Saudi-Arabië en India laten voorgaan.

Ander negatief nieuws is dat er vanuit ons land niet meer geïnvesteerd wordt in het buitenland. De kapitaalstromen vanuit België zijn helemaal opgedroogd. Belgische bedrijven trokken zelfs 15 miljard dollar aan kapitaal terug.

Voka vraagt dringend maatregelen

"Er moeten snel maatregelen komen die ons land weer aantrekkelijker maken voor buitenlandse investeerders", reageert Peter Leyman, gedelegeerd bestuurder van Voka. "In de eerste plaats denk ik dan aan een verlaging van de kosten op arbeid, een aantrekkelijk fiscaal regime voor bedrijven en maatregelen om de energiekosten te verlagen."

Daarnaast moet ook het vergunningsbeleid een stuk sneller en eenvoudiger worden voor Voka. "Wij horen van ondernemingen dat zij erin slagen om in onze buurlanden in zes maanden tijd alle nodige vergunningen te verkrijgen om er een nieuwe vestiging op te richten. Dat moet dus ook bij ons mogelijk zijn. Op Vlaams niveau liggen de voorstellen klaar om het vergunningenbeleid aan te pakken. Ze moeten nu op zeer korte termijn worden doorgevoerd."

Tot slot wijst Voka ook op de nood aan een stabiel, sociaal klimaat. "Sociale conflicten kunnen we missen als kiespijn, zeker als we ons willen bewijzen tegenover buitenlandse investeerders", aldus Leyman.