Ban Ki-moon bezorgd over Venezuela en Colombia

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft Colombia en Venezuela opgeroepen om de dialoog te hervatten. Venezuela heeft gisteren de relaties met zijn buurland verbroken en president Hugo Chavez stuurde meer militairen naar de grens met Colombia.

De regering van Venezuela beveelt Colombiaanse diplomaten om meteen het land te verlaten. Caracas roept zelf ook alle diplomaten terug uit zijn buurland. Daarnaast zet Chavez het leger in "de allergrootste staat van paraatheid". Venezuela pikt het niet dat Colombia het land blijft beschuldigen dat het onderdak biedt aan rebellen van de FARC-guerrilla.

Ban Ki-moon is bezorgd over de oplopende spanningen tussen de twee landen en probeert hen tot de orde te roepen. "De situatie moet op een vreedzame manier worden opgelost", zegt de secretaris-generaal. "Ik roep alle partijen op om aan tafel te gaan zitten en deze discussie op te lossen door dialoog."

Hugo Chavez had gisteren een ontmoeting met de Argentijnse voetbaltrainer Diego Maradona (kleine foto), voor hij de banden met Colombia verbrak.