Brusselse riolering in verontrustende staat

De Brusselse riolering is in een verontrustende staat. Elke maand zijn er zo'n veertig schadegevallen. De slijtage blijkt ook uit een grootschalige inspectie in opdracht van Vivaqua.

Op verschillende plaatsen zijn bakstenen uit de meer dan honderd jaar oude gewelven losgekomen. Op andere plaatsen is zelfs al de afdekaarde boven de riolering door de scheuren ingesijpeld en weggespoeld. Van de 1.500 kilometer riolen zou zo'n 500 kilometer in slechte staat zijn. De slijtage blijkt dus structureel. De ouderdom van het rioleringsnet is allicht de belangrijkste oorzaak.

"De oudste riolen zijn meer dan 100 jaar oud", zegt Geert Dekegel van Vivaqua. "Die riolen zijn gebouwd met metselwerk. Het probleem is dat de voegen tussen dat metselwerk loskomen, waardoor de structuur verzwakt en er instortingsgevaar dreigt." Dat kan serieuze gevolgen hebben, zoals een paar dagen geleden nog toen er in Sint-Gilles door een instortende riool een groot gat werd geslagen in het wegdek, waar bijna een paar auto's intuimelden.

"Die instortingen zijn gevaarlijk. Men weet niet waar en wanneer die instortingen zullen plaatsvinden. Het is daarom belangrijk dat we de riolen renoveren alvorens er instortingen kunnen gebeuren", legt Dekegel uit.

Volgens Vivaqua zijn er maandelijks een veertigtal kleinere en grotere schadegevallen aan de rioleringen. De herstellingswerken worden geschat op zo'n anderhalf miljard euro. "Dat is een enorm bedrag en dat gaan wij lenen", zegt Geert Dekegel.