Chokri Ben Chikha zet standbeeld in Gent

Aan de Brugsepoort in Gent is een nieuw standbeeld plechtig onthuld. In het nieuwe Pierkespark staat nu een beeld gekozen door theatermaker Chokri Ben Chikha. Ben Chikha heeft gekozen voor een kopie van een beeld uit zijn geboortestad Blankenberge: een koloniaal monument van luitenant Lippens en sergeant De Bruyne.

Lippens en De Bruyne zijn twee Belgische militairen die hebben deelgenomen aan veldtochten in Belgisch Congo tegen de slavendrijvers daar. Lippens en De Bruyne zijn vermoord door mannen van sultan Sefu na een opstand in Kasongo in 1892. In de jaren 30 is een Afrikaanse vrouw aan het beeld toegevoegd, sinds 1980 is het beeld in Blankenberge een berschermd monument.

"De kopie is volledig multicultureel, net als de wijk", zegt Chokri Ben Chikha. "Het beeld is gemaakt in Afrika. Een winwin-situatie dus, want het creëerde werkgelegenheid daar en we hebben nu een monument met Vlaamse, Congolese en Arabische verhalen."