Di Rupo roept -opnieuw- op tot discretie

Preformateur Elio Di Rupo (PS) heeft in een mededeling opgeroepen om tijdens zijn opdracht discreet te blijven. De mededeling komt er na kritiek van Joëlle Milquet (CDH) en Caroline Gennez (SP.A) op Di Rupo's tweesporenbeleid.

Beide partijvoorzitters hadden opgeroepen om sowieso voor een tweederdemeerderheid te gaan. Di Rupo wil dan weer een gewone meerderheid voor het sociaal-economische luik. Voor de staatshervorming wil hij steun uit de oppositie.

"De convergenties uit de informatiefase kunnen slechts worden uitgediept als iedereen vrijuit kan spreken, zonder dat hierover wordt gelekt, met polemiek tot gevolg", laat Di Rupo nu weten. "De discretie van alle partijen vormt dus de beste garantie om de formatie in goede omstandigheden te kunnen aanvatten."

"De onderhandelingen zullen pas tijdens de formatie kunnen beginnen. Nu willen we alle voorstellen begrijpen en, indien mogelijk, dichter bijeenbrengen. Het is nu nog te vroeg om over een coalitie te spreken", besluit Di Rupo.