Er zwemt opnieuw heel wat vis in de Zenne

De Zenne is bijna volledig hersteld van de watervervuiling van eind vorig jaar, toen er duizenden liters ongezuiverd water in de rivier stroomden na een defect in het waterzuiveringsstation van Brussel-Noord. Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek ontdekte weer heel wat vissen en palingen in de Zenne.

Het Vlaams Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek heeft fuiken opgezet op verschillende plaatsen in de Zenne. Zo ontdekten de wetenschappers dat er weer heel wat vis in de rivier zwemt. En in Leest werden zeker 800 palingen geteld.

"Ook riviergarnalen en veel kleinere vissoorten, zoals de bot en de voorn, hebben hun weg naar de Zenne teruggevonden", zegt Gerlinde Van Thuyne van het Instituut. "De fuiken zijn veel properder, want de waterzuiveringsstations doen hun werk. In de eerste maanden van het jaar zagen we de vissen nog niet terugkeren. Pas vanaf april zat er opnieuw meer vis in de rivier en nu komen we weer op het niveau van voor de vervuiling van vorig jaar. We hebben alle vis terug in de Zenne uitgezet."

De waterkwaliteit van de Zenne gaat er sterk op vooruit. De vissen die vandaag werden opgevist zijn erg gezond. "De Zenne is eeuwenlang een open riool geweest met het vuil van anderhalf miljoen mensen. Nu gaat het beter, al belandt er nog te veel rommel in de rivier", zegt Van Thuyne.