Evacuatie Golf van Mexico door storm Bonnie

De Amerikaanse autoriteiten hebben de evacuatie bevolen van de schepen in de Golf van Mexico. Door de tropische storm Bonnie die op komst is, wordt het te gevaarlijk voor de 2.000 mensen die er strijden tegen de olievlek.
foto: archief

De tropische storm Bonnie raast nu over de Bahamas en zal vanavond allicht langs het zuidelijke punt van Florida scheren. Daarna zet de tropische storm zijn weg verder over de Golf van Mexico en het gebied waar de olievlek ligt. De weersvoorspellers denken niet dat Bonnie de allures zal aannemen van een orkaan.

In een mededeling stelt Thad Allen, de verantwoordelijke voor de strijd tegen de olievlek, dat Bonnie een gevaar vormt voor de 2.000 mensen die in de Golf van Mexico aan het werk zijn. Daarom zullen heel wat schepen en platforms worden geëvacueerd. Dat is ook het geval voor het platform van waarop de lekken definitief moeten worden gedicht, luidt het. Ook het werk aan de noodputten moet worden stilgelegd. Die noodputten zijn nodig om het lek definitief te verhelpen waardoor er opnieuw kostbare tijd verloren dreigt te gaan.

Thad Allen geeft toe dat de evacuatie de werken met een aantal dagen kan vertragen. Maar de veiligheid van de mensen die in de zone werken, is nu prioritair, voegde hij eraan toe.

De kap blijft intussen op de olieput zitten. De storm zou ook de olie die nog op zee drijft naar de kust kunnen blazen en mogelijk verder landinwaarts tot in de moerassen en kreken van Louisiana.