Hommeles over cijfers fiscale en sociale fraude

De strijd tegen de sociale fraude zou in een jaar 300 miljoen euro opleveren. Dat blijkt uit een nota van CD&V-staatssecretaris Carl Devlies (foto). Die reageert op een verklaring van zijn collega Bernard Clerfayt van MR, die bevoegd is voor de strijd tegen fiscale fraude en zegt veel meer geld binnen te halen. Beide excellenties betwisten elkaars cijfers.

Onlangs maakte Bernard Clerfayt, bevoegd voor de bestrijding van fiscale fraude, bekend dat zijn diensten vorig jaar 100.000 controles uitvoerden en daarbij ruim 4 miljard euro aan fraude opspoorden. Wat Clerfayt niet kon zeggen, was hoeveel daarvan uiteindelijk gerecupereerd kon worden. Hij liet wel verstaan dat hij een stuk harder werkt dan de collega's die sociale fraude bestrijden, want die doen op een jaar maar 10.000 controles en sporen daarbij 120 miljoen euro op, aldus Clerfayt.

Bij het kabinet van Carl Devlies, staatssecretaris voor de coördinatie van de fraudebestrijding, sloegen ze aan het rekenen. De diensten die sociale fraude, zoals zwartwerk of gesjoemel met werkloosheidsuitkeringen, bestrijden doen op een jaar ruim 250.000 controles en kunnen daarbij 300 miljoen euro effectief invorderen.

Veel meer dus dan wat Clerfayt (kleine foto) beweert. Devlies zegt ook dat Clerfayt zijn eigen cijfers opschroeft: de strijd tegen fiscale fraude is volgens hem maar goed voor één, en niet voor vier miljard euro.