Kans op uitlevering Trabelsi aan VS is groot

De kans is groot dat Nizar Trabelsi aan de Verenigde Staten wordt uitgeleverd. Trabelsi zit in ons land nog een straf uit, omdat hij plannen had gemaakt voor een aanslag tegen de NAVO-legerbasis van Kleine-Brogel. De kamer van inbeschuldiging- stelling heeft geen bezwaar tegen zijn uitlevering, maar stelt wel voorwaarden.

De Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling adviseert dus positief, maar niet zonder meer. Zo moeten de Amerikanen garanties geven dat Trabelsi bij hen niet ter dood wordt veroordeeld. Dat bevestigt minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V, foto).

"Ik moet op een aantal concrete punten een helder antwoord krijgen van mijn collega van de VS", zegt de minister. "Zo wil ik zeker zijn dat de doodstraf niet zal worden uitgevoerd."

De kamer van inbeschuldigingstelling vraagt of zegt niets over de gevangenis van Guantanamo. In theorie zou Trabelsi daar kunnen terechtkomen. Want de Verenigde Staten beschouwen hem als lid van een bende die aanslagen beraamde tegen Amerikaanse burgers, als een terreurverdachte dus. Maar volgens minister De Clerck is die kans erg klein.

"Het zou niet logisch zijn dat de VS, dat ook regelmatig aan de deur klopt in België en in heel Europa om mensen uit Guantanamo op te nemen zodat de gevangenis kan worden gesloten, er tegelijkertijd zou voor zorgen dat mensen van hieruit naar de VS worden gebracht om finaal in Guantanamo te belanden. Ik denk dat het een politieke evidentie is dat dit uitgesloten is", luidt het.