Landbouwbeurs in Libramont opent in mineur

In Libramont in de provincie Luxemburg is de 76e jaarbeurs voor de landbouw geopend. Het gaat om een van de grootste landbouwbeurzen in Europa.

Dit jaar is het thema "Landbouwer, meer dan een beroep". Op de beurs zijn er 700 standhouders en de volgende vier dagen worden er meer dan 180.000 bezoekers verwacht.

Ook nu weer is er een grote demonstratie in open lucht van allerlei machines voor land- en bos-bouw, tal van dieren, streekproducten en houtvesterij. Een van de thema's is dit jaar de promotie van het Ardense trekpaard.

Er is wel geen feestelijke openingsplechtigheid. Vorig jaar werd die verstoord door boze boeren die protesteerden tegen de lage melkprijzen.

Ook nu blijkt overigens dat de helft van de boeren financiële problemen heeft. Slechts een kwart van hen zou hun kinderen aanraden om ook boer te worden. Zo waren er tien jaar geleden nog 30.000 boerderijen in Wallonië; nu zijn er dat nog ongeveer 15.500.

De daling betekent niet enkel menselijke drama's bij de boeren zelf, maar heeft ook gevolgen voor voedselonafhankelijkheid en de veiligheid en van de voeding in ons land.