National Gallery pakt uit met schilderijen Da Vinci

De National Gallery in Londen zal volgend jaar onderdak bieden aan de tentoonstelling "Leonardo da Vinci: painter at the court of Milan". Het Britse museum zal tenminste een derde van Da Vinci's overgebleven schilderijen tentoonstellen.

De National Gallery onderhandelde vier jaar lang voor vijf schilderijen en heeft een optie op nog drie andere werken. Curator Luke Syson noemt het allemaal "ambitieus maar spannend".

De tentoonstelling zal focussen op Da Vinci's technieken als schilder en niet op Da Vinci als uitvinder, wetenschapper of tekenaar. Het Louvre in Parijs zal het portret "La belle ferronière" uitlenen, Sint-Petersburg "Madonna Litta" en het Vaticaan "Saint Jerome".

De organisatoren hopen op een recordaantal bezoekers om de kosten van de verzekering te kunnen drukken. "Leonardo da Vinci: painter at the court" staat gepland in de winter van 2011-2012.