Oliebedrijf veroordeeld na giframp Ivoorkust

De rechtbank in Amsterdam heeft het Nederlandse oliebedrijf Trafigura veroordeeld tot een boete van 1 miljoen euro. Trafigura probeerde in 2006 giftig olieafval te lossen in de Amsterdamse haven bij het afvalverwerkende bedrijf APS. Toen dat te duur bleek, liet Trafigura het giftige afval dumpen in Ivoorkust.

Dit proces ging veeleer over wat er in de haven van Amsterdam is gebeurd dan over de giframp in Ivoorkust. Het bedrijf Trafigura wordt veroordeeld omdat het een formulier over de samenstelling van de lading vervalst heeft. Daarnaast is het bedrijf ook schuldig aan illegaal transport vanuit Amsterdam van giftig afval, zo oordeelt de rechter. Het is de eerste keer dat Trafigura veroordeeld wordt voor de gebeurtenissen van 2006.

Toen Trafigura de giftige scheepslading niet kon slijten in Amsterdam, liet het bedrijf het schip Probo Koala naar Ivoorkust varen. Daar werden de giftige stoffen gedumpt vlak bij Abidjan, de grootste stad van het land. Trafigura heeft altijd ontkend dat het afval giftig was. Tienduizenden mensen werden ziek en 16 Ivorianen zijn overleden.

De kapitein van de Probo Koala wordt veroordeeld tot een gevangenisstraf van 5 jaar.

Meest gelezen