Open VLD heeft vragen bij aanduiding De Preter

Open VLD vraagt dat de commissie Media van het Vlaams Parlement bijeenkomt om de plotse aanduiding van Sandra De Preter tot gedelegeerd bestuurder van de VRT te bespreken. Dat zegt parlementslid Bart Tommelein.

Tommelein twijfelt niet aan de kwaliteiten van De Preter, maar stelt zich wel vragen bij de procedure. "Ik ben verrast dat dit net voor het zomerreces is gebeurd. De indruk bestaat bij Open VLD dat hier kunst- en vliegwerk aan te pas is gekomen", aldus Tommelein.

Tommelein herinnert eraan dat de selectieprocedure tot voor kort danig in het slop zat. "We hebben nooit antwoorden gekregen op onze vragen en nu is er plots een aanduiding", stelt hij. Tommelein klaagt ook aan dat "de parlementaire controle helemaal onbestaande" is geweest.

De Preter gespot via headhunterbureau

De zoektocht naar een nieuwe gedelegeerd bestuurder duurde langer dan verwacht. "Het gaat om een belangrijke functie met veel uitdagingen. Het moet iemand zijn met managerskwaliteiten, maar ook met affiniteit met het medialandschap en de openbare omroep", reageerde Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) begin juli nog.

Enkele maanden geleden heeft de VRT een publieke oproep gelanceerd voor een nieuwe CEO. De Preter heeft daar zelf niet op gereageerd. Ze is gespot door een headhunterbureau dat haar samen met enkele andere kandidaten aanbood. De Preter is de eerste vrouw aan het hoofd van de VRT.