Sandra De Preter wordt de nieuwe baas van de VRT

Sandra De Preter (48) wordt de nieuwe CEO van de VRT. Zij volgt Piet Van Roe op. De benoeming werd door Vlaams minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) bekendgemaakt op een persconferentie. "Ik ben een mediavrouw in hart en nieren", reageerde de kersverse baas.

De Preter is alvast enorm gemotiveerd. "Ik kijk er op een positieve manier naar uit. Ik ga hier wel geen grote visies verkondigen. Ik zal de komende maanden in dialoog treden met de mensen binnen het bedrijf en over de beheersovereenkomst discussiëren", legde De Preter haar plannen uit.

Ze beseft dat de VRT geen makkelijk bedrijf is. De Preter heeft weinig ervaring met de politiek, maar ze wil een draagvlak creëren met de verschillende partners. "Ik leer snel", zegt ze. Voor haar moet de VRT een breed publiek blijven aanspreken met een kwalitatief hoogstaand aanbod.

Minister Lieten noemt De Preter een "goede keuze". "Ze heeft ervaring op media- en managementvlak om een complexe organisatie als de VRT te leiden. Ze is ook complementair aan het huidige VRT-team", stelt Lieten.

CEO op moment van besparingen

De Preter volgt vanaf 15 september Piet Van Roe op. Van Roe is sinds eind 2009 gedelegeerd bestuurder ad interim van de VRT. Hij verving Dirk Wauters die na overleg met de Vlaamse regering zijn ontslag indiende.

De komende maanden volgt overleg met Van Roe, de Vlaamse regering en de raad van bestuur van de VRT om de overgang te organiseren. De nieuwe CEO komt op een moment dat de openbare omroep besparingen moet doorvoeren, en dat de onderhandelingen over een nieuwe beheersovereenkomst met de Vlaamse overheid starten.

Wie is Sandra De Preter?

Sandra De Preter is handelsingenieur van opleiding en werkt sinds 1998 bij uitgeversbedrijf Sanoma Magazines België, de groep achter tijdschriften zoals Libelle, Flair en tot voor kort Humo. In 2006 werd De Preter er aangesteld als tijdelijk gedelegeerd bestuurder. Tot op heden was ze uitgeefdirecteur en lid van het directiecomité.

Vóór Sanoma was De Preter actief bij onder meer het tabaksbedrijf British American Tobacco en de voedingsbedrijven Delacre en Barry-Callebaut.