Toerisme getroffen door ramp in Golf van Mexico

Door de olieramp in de Golf van Mexico zouden de vijf getroffen Amerikaanse staten de komende drie jaar 22,7 miljard dollar verliezen aan inkomsten uit toerisme. Dat blijkt uit een studie van consultant Oxford Economics.
foto: archief

Oxford Economics voerde de studie uit in opdracht van de Amerikaanse Dienst voor Toerisme. Volgens die studie zou het toerisme in Florida, Alabama, Mississippi, Louisiana en Texas zware klappen krijgen en daarvan nog jaren hinder ondervinden.

Het rapport benadrukt dat het toerisme in de staten een van de belangrijkste bronnen van inkomsten is. Toeristen spendeerden in 2008 in de regio nog 34 miljard dollar, waardoor ze 400.000 jobs ondersteunden. Sinds het zinken van het BP-boorplatform Deepwater Horizon en de miljoenen liters olie die in de Golf van Mexico liepen, keerden de toeristen de regio echter de rug toe.

In New Orleans duurde het drie jaar vooraleer toeristen weer evenveel uitgaven als voor de tropische storm Katrina in 2005. In Alaska was dat na de ramp met de Exxon Valdez in 1989 twee jaar. In de studie wordt echter benadrukt dat de potentiële impact van deze olieramp veel groter is.