Tweederdemeerderheid ook voor SP.A een must

Een regering met een tweederdemeerderheid is ook voor de SP.A een must. SP.A-voorzitster Caroline Gennez roept de groenen op om mee in de regering te stappen.

Gennez stelt dat een regering met een tweederdemeerheid veel meer garanties biedt om een staatshervorming en een duurzaam saneringsbeleid door te voeren. Gennez treedt daarmee CDH-voorzitster Joëlle Milquet bij, die er eergisteren al op aandrong dat ook de groenen mee in de regering stappen.

"Het lijkt logisch als je de politieke kaarten leest, dat een regering niet van start kan gaan voor er een communautair akkoord is en een splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Alle Vlaamse partijen vragen dat en de beste garantie om dat te realiseren, is inderdaad een tweederdemeerderheid", zegt Gennez.

"We willen eigenlijk een oproep doen. We hebben 7 partijen nodig om een deftige communautaire ronde te starten en met succes te kunnen afronden. En dan heb je de roomse familie nodig, de N-VA, de rode familie en wat ons betreft ook de groene familie. Het is dus een oproep om samen rond de tafel te gaan om dat communautaire nu eens eindelijk op te lossen", klinkt het.

Gennez en Milquet  vinden een tweederdemeerderheid beter dan het tweesporenbeleid van preformateur Elio Di Rupo. Die zoekt naar een gewone coalitie voor het sociaal-economische beleid. Voor de staatshervorming zoekt hij naar steun uit de oppositie om zo aan tweederde van de stemmen te geraken.