Vlaanderen krijgt nieuw onderzoeksschip

De Vlaamse overheid gaat 11,5 miljoen euro investeren in de Simon Stevin, een nieuw en erg modern onderzoeksschip voor mariene wetenschappen.

Het schip zal gebouwd worden door de Nederlandse Damen Scheepswerven. Het zal gebruikt worden door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) en de Vlaamse overheidsdienst DAB Vloot.

De nieuwe boot krijgt de naam Simon Stevin en zal op termijn de verouderde Zeeleeuw vervangen. Het is genoemd naar de Vlaamse natuurkundige en ingenieur Simon Stevin (1548-1620) die echter vooral in de Noordelijke Nederlanden werkte.

Vlaanderen is koploper inzake zeewetenschappen. Meer dan 1.500 wetenschappers uit allerlei universiteiten en wetenschappelijke instellingen doen onderzoek naar onder meer klimaatsverandering, duurzame visserij en energie op zee.