19 doden bij paniek op Love Parade in Duisburg

In Duisburg, in Duitsland, zijn negentien mensen omgekomen toen in een tunnel massaal paniek uitbrak tijdens de Love Parade, een jaarlijks technofeest in openlucht. Er zijn nog vijf tot tien mensen in kritieke toestand. De paniek ontstond door de grote drukte.

Het incident gebeurde in een tunnel aan de snelweg A59 waar feestvierders moesten aanschuiven om de partyzone binnen te geraken. De snelweg was voor de parade autovrij gemaakt.

Op het domein waar het evenement plaatsvond, kunnen een half miljoen mensen terecht. Maar er daagden meer dan dubbel zoveel mensen op. Omdat het terrein overbevolkt was, stuurde de politie mensen terug de tunnel in, terwijl duizenden anderen net via de tunnel op het terrein wilden geraken. De tunnel was de enige ingang tot het festivalterrein. Vermoedelijk is de paniek in de tunnel ontstaan door de grote drukte.

Door het getrek en geduw werden verschillende mensen vertrappeld. "Ik verloor mijn schoen en toen hielp iemand me overeind. Ik heb geroepen: 'Ga terug allemaal! Er zijn mensen aan het doodgaan!', vertelt een ooggetuige. Zestien mensen stierven ter plaatse, drie overleden later op de avond in het ziekenhuis. Bij de paniek raakten ook zo'n 340 mensen gewond en verscheidene mensen moesten worden gereanimeerd. Ongeveer tien van hen vechten in het ziekenhuis nog voor hun leven. De hulpdiensten raakten moeilijk ter plaatse omdat heel wat toegangswegen geblokkeerd waren.

De Love Parade is ook zeer populair buiten de grenzen van Duitsland. Daarom dat er ook heel nationaliteiten aanwezig waren. Onder de 19 doden zijn alvast een Nederlander, een Australiër, een Chinees en een Italiaan. Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft alvast geen weet van Belgische slachtoffers.

Love Parade ging verder om meer paniek te vermijden

In de stad, niet ver van de Nederlandse grens, waren meer dan een miljoen mensen samengekomen voor het dansfeest. Het festival werd niet stilgelegd om zo paniek te vermijden op andere plaatsen. Veel feestvierders waren urenlang niet op de hoogte van wat er gebeurde, al verlieten duizenden mensen de parade veel sneller dan gepland.

Veel ouders die het nieuws hoorden, wilden hun kinderen ophalen in de stad. Daardoor zaten ook de invalswegen naar Duisburg al snel vol. Velen lieten hun auto in de file op de snelweg staan en trokken te voet de stad in op zoek naar hun kinderen. Er werden 120 bussen opgetrommeld om de feestgangers naar huis te brengen. De politie had enkele afritten afgesloten. Het station -dat vlak bij de tunnel ligt- werd afgesloten omdat de perrons eivol zaten met mensen die een trein naar huis wilden nemen.

De Love Parade in Duitsland werd voor het eerst georganiseerd in 1989, toen een vredesdemonstratie. Die groeide met de jaren uit tot een groot dancefestival waar 1,5 miljoen mensen naartoe kwamen in het piekjaar 1999. Oorspronkelijk vond de Love Parade plaats in Berlijn, maar door financiële problemen en spanningen tussen de organisatoren en de ordediensten is de parade in 2007 verhuisd naar het Ruhrgebied.

Meest gelezen