"BP schakelde alarm boorplatform uit"

Het alarmsysteem op het gezonken boorplatform Deepwater Horizon in de Golf van Mexico was gedeeltelijk uitgeschakeld. Dat heeft een technicus verklaard voor een overheidscommissie in de staat Louisiana.

Volgens chef-technicus Mike Williams was het alarm al ongeveer een jaar in "geremde" modus gezet. In die modus wordt de centrale computer wel verwittigd bij brand of wanneer er gas ontsnapt, maar gaat het licht- en geluidsalarm niet af. De directie wou zo verhinderen dat het personeel wakker werd door een vals alarm.

Bij de explosie op 20 april kwamen elf arbeiders om het leven. Toen het boorplatform twee dagen later zonk, was de grote milieucatastrofe een feit. Volgens Williams zijn tijdens de nacht van het ongeluk het geluids- en lichtalarm niet afgegaan.